Kayıt ol    Kayıp şifre
APK indir » Android Genel Bilgiler » Androide Yeni Başlayanların Bilmesi Gereken Bilgiler
Androide Yeni Başlayanların Bilmesi Gereken Bilgiler

Androide Yeni Başlayanların Bilmesi Gereken Bilgiler


Androide Yeni Başlayanların Bilmesi Gereken Bilgiler

NFC

NFC Nedir? NFC Kullanmak Güvenli mi?

Near Field Communication (Yakın Alan İletişimi) NFC, akıllı telefonlar ve benzer cihazların birbirleriyle dokunarak ya da sadece bir kaç santimetre yakınına getirerek radyo bağlantısı kurmaları için geliştirilmiş bir standarttır. Şu anda bulunan uygulamalar ve yapılması düşünülen uygulamalar, dokunmadan ödeme, bilgi aktarımı ve wi-fi gibi daha karışık bağlantıların basitleştirilmiş kurulumlarını içerir.

OTG (USB On-The-Go)

USB On-The-Go, genellikle USB OTG olarak kısaltılır, dijital müzik çalarlar ya da mobil telefonlar gibi USB aletlere, USB flash disk, fare, klavye bağlanabilmesi için cihazın bir host (sağlayıcı) gibi davranmasını sağlayan bir özelliktir.

ROOT

Root işlemi, telefonunuzun, üretici firmanın kullanıcılar tarafından erişilmesini istemediği şekilde çalışmasını sağlayabileceği bir işlemdir. Size ileri seviye ayarları, özellikleri, işletim sistemini değiştirme ve üzerinde oynamalar yapma hakkını verir. orijinal işletim sisteminizi geride bırakıp, cihazınızı root ederek ondan en yüksek verimi alabilirsiniz. TELEFONUNUZU GARANTİ DIŞI BIRAKIR, ancak bu işlemi geri alabilirsiniz.

KERNEL
Bilgisayarcılıkta kernel, çoğu işletim sisteminin ana bileşenidir; uygulamalar ile gerçekte bilginin işlendiği yer olan donanımsal düzey arasında bir köprüdür. Kernel'in sorumlulukları, sistem kaynaklarını yönetmeyi de kapsar (yazılımsal ve donanımsal bileşenler arasındaki iletişim). örn: gps düğmesine dokunduğunuzda (yazılımsal seviye) cihaz içindeki gps devrelerinin (donanımsal seviye) çalışmasını sağlar.

CWM (ClockWorkMod)
Android ROM sürümlerini içeren *.zip dosyalarını Android telefonlara kurmak için kullanılan bir araçtır. Kullanıcıya tüm işletim sisteminin yedeğini alma ve geri yükleme sağlar.

ROM
• Teknik Tanımı:
ROM (Read-Only Memory / Sadece Okunabilir Bellek) bir cihazın çalışma şeklini içeren bilgilerin yer aldığı ve normal kullanım esnasında değiştirilmemesi gereken, cihazın içinde bulunan bir bellektir. Üzerinde değişiklik yapıldığında cihazın hatalı çalışıp bozulmasına yol açabilecek türden bilgiler sadece-okunabilir-belleklerde saklanır. ROMlar, bilgisayarlarda bulunan, üzerinde işletim sistemi kurulu olsa bile tam yazma/okuma hakkına hard-diskler, flash diskler ya da solid-state-drive gibi belleklerle karşılaştırıldığında farklıdır.

• Firmware nedir:

Yukarıda bahsedilen sadece-okunabilir işletim sistemlerine aynı zamanda "firmware" de denilir, çünkü kullanıcılara değiştirme hakkı vermez (ç.n. : bu ingilizce firm' in anlamından kaynaklanıyor, firm ingilizcede sert, sabit, katı anlamlarıyla kullanılır.) Ancak değişiklik yapma olasılığı vardır, sadece normal kullanım koşullarıyla yoktur. Çoğu cihaz bu işlem için özel donanım gerektirir, diğerleri ise sadece bu iş için kullanılan programlarla çözülür.

Sonuç olarak ROM ve firmware aynı anlamda kullanılır.

FLASH
Akıllı telefonlarda bulunan ROMlar, USB flash disklerdeki ya da SD kartlardakinin aynılarıdır, sadece işletim sisteminin daha hızlı ve iyi çalışması için ayarlanmışlardır. Yukarıda da bahsedildiği üzere, sadece okunabilirdirler ve üzerlerinde değişiklik yapmak için özel bir prosedür izlenmelidir. Bu prosedüre flash etme/flash yapma/flashlama denir.

ROM Tipleri
Masaüstü işletim sistemlerinden farklı olarak mobil işletim sistemeleri aşağıdaki kategorilerde yüklenebilir şekilde bulunurlar.
• Gerçek Stock ROMlar/Firmwareler
Bu, belli bir cihaz için, üzerinde sadece o cihaza özel optimum çalışma değişiklikleri yapılmış, üretici firmanın yazdığı ROMdur. Bu ROMlar, görüntüde ya da kullanımda bir değişiklik yapılmadan kullanıcıya standart işletim sistemi deneyimi sunar. Günümüzde bu ROMlar, cihaz üreticisi ve işletim sistemi yazan firmaların aynı olduğu cihazlarda bulunur. önr: Apple'ın iOS cihazları, Palm'ın WebOS cihazları ve bazı Android telefonlar.

• Üretici - Taşıyıcı Firma (Turkcell, Avea, Sprint, vs..) Stock ROMlar/Firmwareler
Bu tür ROMlara, işletim sistemi üzerine üretici ya da taşıyıcı firma tarafından eklentiler yapılmıştır. Bunlar genellikle arayüz eklentileri, demo programlar ve ve çoğu cihazda, cihazın başka bir ülkede ya da taşıyı firma tarafından kullanılmasını engellemek gibi eklentilerdir. Çoğu Android ve Symbian işletim sistemli cihazlar bu kategoridedir.

• Custom (Özel) ROMlar/Firmwareler
Hemen hemen tüm cihazlar yukardaki 2 kategoride bulunsa da, işler burda bitmez. Kendilerine sunulan standart seçenekleri özelleştirmek isteyen bağımsız geliştiriciler, uğraşlarının sonuçlarını "costum ROM" olarak diğer kullanıcıların beğenilerine sunarlar. Kısaca, kişilerin yaptığı özelleştirilmiş ROMlara "Custom ROM" denir.

• Stock ROM vs. Custom ROM
Hem stock romların, hem de custom romların kendilerine göre avantajları ve dezavantajları vardır ve ikisinden hangisini seçiceğimiz dikkatli bir karar gerektirir. Bu bölümde, doğru seçimi yapabilmeniz için bu iki tür rom arasında bir karşılaştırma yapıcaz. Öncelikle ikisinin de avantajlarına ve dezavantajlarına bakalım:

Stock ROMların Avantajları ve Dezavantajları:




Stock romlar üretici/taşıyıcı firmanın ya da işletim sistemi yapımcısının büyük çalışmaları ve araştırmaları sonucu ortaya çıkmıştır.Bu yüzden şu avantajları vardır:

1- Genellikle piyasaya sürüldüğü haliyle tamamen stabildir.
2- Neredeyse bütün buglar (hatalar) sürüm yayınlanmadan önce giderilmiştir. Rom; geliştirici, üretici ya da taşıyıcı firmanın desteği altındadır.
3- Güncellemeler düzenli olarak cihaza gönderilir.

Bu avantajların yanında aşağıdaki dezavantajlara sahiptirler:



1- Güncellemeler, üretici firmanın takvimine bağlı olduğu için çok sık değildir.
2- Bir problemle karşılaşıldığında, üretici firmaya geribildirim (feedback) ya imkansızdır ya da çok uzun süren ve sancılı bir süreçtir. Resmi destek almak da aynı derecede uzun ve sancılıdır.
3- Üretici/Taşıyıcı firma, işletim sistemi sağlayıcı firmayla farklı olduğundan, güncelleme işletim sistemi sağlayıcı tarafından piyasaya sürülmesine rağmen, üretici/taşıyıcı firma tarafından cihazımıza uyum sağlatabilmesi için aylar geçmesi gerekebilir.
4- Güncellemeler genellikle önce ABD'de, sonra dünyanın geri kalanında çıkar.
5- Firmalar bazı eski cihazlara güncelleme yapılmayacağı kararını verdiğinde, kullanıcılar eski sürümlere mecbur kalırlar.

Custom ROMların Avantajları ve Dezavantajları



Custom romlar, yapan kişinin özendiği kadar iyidir. Ancak ortak avantajları şunlardır:

1- Her şeyden önce ve ilk olarak; seçme hakkı! Her cihaz için uğraşılmış ve yapılmış, stock romların sunmadığı türlü özellikler vardır.
2- Güncelleme sıkılığı. custom romlar devamlı geliştirmeye tabidir ve bu yüzden stock romların güncellenmesinden çoook önce güncellenirler.
3- Geribildirim, foruma girip mesaj bırakmak kadar kolaydır. Karşılaşılan sorunların çözümlerini bulmak da hızlı olur. Eğer romu yazan size yardımcı olamasa bile, deneyimli kullanıcılar romun herkes tarafından kullanılabilmesi için size yardımcı olur.
4- Custom romlar, üretici/taşıyıcı firmanın sınırlamalarını ortadan kaldırırlar, istediğiniz ülkede ya da farklı bir taşıyıcıyla kullanabilmenizi sağlarlar, root edilmiş olanları bulunur.
5- Custom romlarda performans geliştirmeleri ve optimizasyonları yapılmıştır, kullanıcıya cihazlarından alabileceklerinin en iyisini sağlar.
6- Bazı custom romlarda daha fazla performans için overclock özelliği bulunur.
7- Bazı custom romlarda pil ömrünü uzatan undervolting özelliği bulunur.
Bütün bu avantajlarla, custom rom seçmemizin herhangi bir sakıncası yok gibi? Ancak herşey gibi custom romlar da avantajlarının yanında dezavantajlara da sahiptirler:

1- Sürümden önce yeteri kadar test yapılmamasına bağlı olarak custom romlar, telefonunuzu işe yaramaz hale getirebilecek kritik dosya eksikliklerine ya da buglara (hatalara) sahip olabilir.
2- Bazı custom romlar, başka telefonların romlarından devşirildiği için telefonunuzdaki fonksiyonları kaybetmenize/kullanamamanıza neden olabilir.
3- Custom rom yüklemek, telefonunuzdaki bütün verilerin silinmesine ve fabrika ayarlarına dönmenize yol açar. Ancak sistem, program, sms, çağrı kaydı ve rehber yedeği almak için çeşitli programlar mevcuttur.
4- Yükleme işlemi külfetli olabilir, telefonunuzu root etmeniz gerekebilir.
5- Custom rom yüklemek telefonunuzu garanti dışı bırakır, ancak telefonunuz işe yaramaz (bricked: tuğla ) olmadığı sürece geri alınabilir ve stock roma dönebilirsiniz.
6- Custom rom yüklemek için genellikle telefonunuzu root etmeniz gerekir. Bazı telefonlar için rom yüklemek çok zor olmasa da, bazıları için gerçekten karmaşık bir işlemdir ve telefonunuzun brick olmasına yol açabilir.


Reyting:

Kategori: Android Genel Bilgiler
Gösterim: 3 666
 
Tarih 10-10-2013, 20:57
Etiketler: pratik bilgiler
Sitede kayıtsız olarak olarak gezinmektesiniz.
Sayın ziyaretçimiz size üye olmanızı tavsiye ederiz.
Yorum ekle
Adınız:
E-Mail Adresiniz:
Kod: Kodu Güncelle
Kodu girin: